Leerlingvolgsysteem B3 school

Als B3 school heb je een leerlingvolgsysteem nodig, in ieder geval voor taal en rekenen. Elke school moet de voortgang van de ontwikkeling van leerlingen volgen.

De zoektocht naar een passend leerlingvolgsysteem was lastig. Eerst schoof ik het  maanden voor me uit. Toen verschillende materialen besteld, ingekeken, demo’s aangevraagd en uitgeprobeerd. Maar niks vond ik passend bij Mango. Iemand zei: “Waarom maak je het niet zelf?”

“Nee”, zei ik, “veel te veel werk”.

Maar een dag later begon het toch te kriebelen. Wat is het toch fijn om inspiratie te krijgen. Dan voel je de flow, en lijkt het vanzelf te gaan. Dus was het twee dagen later af! Het was zo leuk om te doen en passend bij Mango, met echte Mango-kleurtjes.

Een eigen leerlingvolgsysteem met de naam:

Volg-de-Mango !

Alle leerlingen krijgen in de drive een eigen map. Daarin zit een document met een lijst waarin alle doelen staan die aan bod kunnen komen in de tijd waarin ze bij Mango zitten. Als leerlingen iets kunnen zetten we de datum in de kolom. Deze lijst kunnen we ook gebruiken tijdens het driehoeksgesprek met ouders, de leerling en de begeleider. Daarnaast kunnen leerlingen en begeleiders foto’s en filmpjes van creaties, activiteiten en dergelijke opslaan in de digitale map. Ze hebben dus ook een digitaal portfolio. 

Dynamisch

Het mooie van dit systeem is dat het dynamisch is. Wanneer we nieuwe doelen formuleren, zetten we deze erbij. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen in de wereld komen, zetten we deze erbij.

Oude doelen/ nieuwe doelen

Bij de kerndoelen die de overheid van de scholen vraagt staat nergens Canva. Best bijzonder, want het is een geweldig programma voor grafisch ontwerp. Ik vind het zeer zinvol om te leren in deze digitale samenleving. Ik gebruik Canva voor al mijn  social media posts en leer het graag aan groepen leerlingen. 

Het programma Excel/spreadsheets is ook zo prettig om te leren. Ik zou het wel beter willen leren gebruiken, dus het zou ook mijn doel kunnen worden. 

Je zult wel herkennen dat er mensen zijn die regelmatig een spraakbericht via Whatsapp in plaats van een getypt bericht. En als je wel typt, hoef je alleen de eerste vier letters van een woord goed te schrijven. De telefoon vult de rest al in. 

Of kijk eens naarChat GPT. Wat doet dit met onze talige opdrachten en werkzaamheden? Wat zijn de basisvaardigheden die passen wanneer deze tool geïntegreerd wordt in de samenleving? 

Als dít de toekomst gaat worden, is het dan nog zinvol om leerlingen te leren wat de overheid van ze eist.

Gebruik jij wel eens…

Sommige doelen van vroeger zijn wat mij betreft niet meer van deze tijd. Ik vraag mij wel eens af welke volwassenen er OOIT een staartdeling gebruiken. Als jij het gebruikt (behalve als leerkracht), stuur mij een berichtje!

Ik weet wel dat mensen cijferend optellen, dat zie ik nog weleens op de markt of bij timmerlieden. Van dat onderdeel van het rekenonderwijs kan ik het nut inzien.

Maar wie gebruikt er in het dagelijks leven een meewerkend voorwerp? Wie haalt dat wel eens uit een zin? Een lijdend voorwerp? Laat het mij vooral weten. Dan kan ik tenminste begrijpen waarom dit in het curriculum van de basisschool zit.

Oplossing

De oplossing zit voor mij in Mango-onderwijs. We gebruiken volg-de-Mango ons leerlingvolgsysteem, een volgsysteem dat niet centraal staat en geen doel op zich is. Het doel is de ontwikkeling van de leerling, waarbij we vertrouwen dat leren vanzelf gaat en leerlingen het prachtig vinden om te leren. Van moeten naar mogen, dat is de sleutel.

In dit leertraject, het leven, leer je zaken die zinvol zijn, dingen waar je iets aan hebt, omdat het je raakt, of omdat je het gewoon nodig hebt om in de maatschappij goed te kunnen leven. Iedereen wil zich blijven ontplooien. Dat kan, bij Mango-onderwijs.